Μέλος του Πανελληνίου Δικτύου Φορέων Πρόληψης της Χρήσης Ουσιών και του Δικτύου Φορέων για Άτομα Με Αναπηρία Αιτωλοακαρνανίας

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008

Η οικογένεια στο ξεκίνημα της νέας χιλιετίας

3ος Εισαγωγικός Εκπαιδευτικός Κύκλος
Προαγωγής της Υγείας

1η Συνάντηση
Αγρίνιο, Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008
Μεσολόγγι, Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008

Θέμα: «Η οικογένεια στο ξεκίνημα της νέας χιλιετίας».


Εισηγητής: Νίκος Σταθόπουλος, Παιδοψυχίατρος, Ομαδικός Αναλυτής, Οικογενειακός Θεραπευτής, μέλος του Ελληνικού Οργανισμού Ψυχοθεραπείας και Παιδείας στην Ομαδική Ανάλυση (HOPE in Group Analysis).

Η ανθρώπινη κοινωνία είναι βασισμένη στην ύπαρξη της οικογένειας πολλές γενιές τώρα. Η μορφή αυτής της οικογένειας βέβαια έχει υποστεί αλλαγές στη διαδρομή του χρόνου, αλλαγές που είναι άρρηκτα δεμένες με ευρύτερους μετασχηματισμούς του συνολικού πλαισίου των τοπικών, εργασιακών, οικονομικών, τεχνολογικών – επιστημονικών και πολιτισμικών συνθηκών: από τη φυλή και τη γενιά στην ευρύτερη οικογένεια, την πυρηνική και πρόσφατα πλέον τη μονογονεϊκή.
Ασφαλώς, όλα αυτά αναφέρονται στις ανθρώπινες κοινωνίες του κατά παράδοση χαρακτηριζόμενου «γνωστού» «πολιτισμένου» κόσμου και είναι αντικείμενο πρωτίστως των κοινωνικών επιστημών, της κοινωνιολογίας, της κοινωνικής ανθρωπολογίας, κλπ. Συχνά, οι «πρωτόγονες» κοινωνίες φυλών της Αφρικής, της Ασίας ή της Αμερικής φαίνεται να ήταν δομημένες πάνω σε άλλους θεμέλιους λίθους και στοιχειώδεις μονάδες, άλλα «κύτταρα».
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η άρτια ανατροφή κάθε παιδιού προϋποθέτει τη συνύπαρξη τόσο μίας μητρικής όσο και μίας πατρικής φιγούρας, καθώς επίσης και ένα κύκλο ισότιμων συνομηλίκων. Ένα τέτοιο περιβάλλον εξασφαλίζει στο παιδί ασφάλεια και κατάλληλη παίδευση, ούτως ώστε να καταστεί κάποια στιγμή ικανό να αυτοσυντηρείται, να βρίσκεται σε ισορροπία με την υπόλοιπη κοινωνία και να αντλεί προσωπική ικανοποίηση από τη ζωή του.
Άσχετα με το αν υποστηρίζει κανείς πως η κρίση που περνά τις τελευταίες δεκαετίες ο θεσμός της οικογένειας είναι περισσότερο ριζική ή όχι, όλοι συμφωνούν πως βρισκόμαστε μπροστά σε σημαντικές αλλαγές. Λαμβάνοντας υπόψη μας τη σπουδαιότητα του θέματος και των επιπτώσεών του στις αυριανές ανθρώπινες κοινωνίες, κρίνεται απαραίτητη η αντιμετώπισή του με τη μέγιστη σοβαρότητα, περίσκεψη και διάλογο όλων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: