Μέλος του Πανελληνίου Δικτύου Φορέων Πρόληψης της Χρήσης Ουσιών και του Δικτύου Φορέων για Άτομα Με Αναπηρία Αιτωλοακαρνανίας

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

2ος Εισαγωγικός Εκπαιδευτικός Κύκλος Προαγωγής της Υγείας 5η Συνάντηση Αγρίνιο, Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

Θέμα: Ο ρόλος των εθελοντών στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στην Κύπρο: Δομή και λειτουργία του Συνδέσμου Καταπολέμησης Ναρκωτικών Λάρνακας (ΣΥ.ΚΑ.ΝΑ.) στο πλαίσιο του Κέντρου Ενημέρωσης και Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (Κ.ΕΝ.Θ.Ε.Α.).

Εισηγητης: Mάκης Γεωργίου, Τραπεζικός, Πρόεδρος Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης «Φάρος» στην Λάρνακα, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΚΕΝΘΕΑ.

Ο Σύνδεσμος Καταπολέμησης Ναρκωτικών Λάρνακας ιδρύθηκε το 1990 και είναι η αρχαιότερη στην Κύπρο στον τομέα της πρόληψης των εξαρτήσεων. Είναι μη κυβερνητική οργάνωση που δραστηριοποιείται στην πόλη και επαρχία Λάρνακας και αποτελείται μόνο από εθελοντές.
Στην Κύπρο όλες οι οργανώσεις και φορείς που δραστηριοποιούνται στον χώρο τω εξαρτήσεων/ναρκωτικών (πρόληψη, καταπολέμηση, θεραπεία, αποκατάσταση) βρίσκονται κάτω από την σκέπη του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου του οποίου πρόεδρος είναι ο εκάστοτε Υπουργός Υγείας.
Εφαρμόζει την γενική πολιτική του κράτους στον αγώνα κατά των ναρκωτικών, και τα προγράμματα του απευθύνονται στις ευρύτερες κοινωνικές ομάδες και έχουν στόχο τη φυσική, ψυχική και κοινωνική ευεξία του ατόμου, την προαγωγή της υγείας και την ανάπτυξη των προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, που διασφαλίζουν το ευ ζην (ανάπτυξη ευαισθησίας, φαντασίας, θετικών στάσεων ζωής, δεξιοτήτων αντίστασης στις πιέσεις για αρνητικές- παρεκκλίνουσες –αποκλίνουσες συμπεριφορές).
Τα προγράμματα πρόληψης του Συνδέσμου είναι μακροχρόνια και πολυδιάστατα, και σκοπεύουν στην έγκαιρη, έγκυρη, συνεχή και επιστημονική τεκμηριωμένη πληροφόρηση για τα θέματα των εξαρτήσεων.

Για την επίτευξη των πιο πάνω στόχων μας συνεργαζόμαστε με ειδικούς σε θέματα εξαρτήσεων τόσο από την Κύπρο όσο και από τον ελλαδικό χώρο.

Το 1992 σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ψυχική Υγεία για όλους, ίδρυσαν την Ανοικτή Θεραπευτική Κοινότητα Εξαρτημένων Ατόμων «Η ΤΟΛΜΗ», η οποία από το 1997 είναι ανεξάρτητη πλέον οργάνωση.
Το 1994 σε συνεργασία με άλλους φορείς ιδρύσαμε το ΚΕΝΘΕΑ, ως Παγκύπρια Ομοσπονδία Εθελοντών Φορέων κατά των εξαρτήσεων, με το οποίο βρισκόμαστε σε συνεχή συνεργασία. Σήμερα έχουμε την αποκλειστική ευθύνη και τρέχουμε στην επαρχία μας ένα δικό του πρόγραμμα το «Αθλούμαι ενάντια στις εξαρτήσεις».
Από το 2006 λειτουργούμε το 1ο στην Κύπρο, Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης και Διαμόρφωσης Στάσεων Ζωής ο «ΦΑΡΟΣ» σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Τον Νοέμβριο του 2007 οργανώσαμε σε συνεργασία με το ΚΕΝΘΕΑ την 7η Πανελλήνια Συνάντηση Φορέων Πρόληψης της χρήσης ουσιών εξάρτησης στην Λάρνακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: