Μέλος του Πανελληνίου Δικτύου Φορέων Πρόληψης της Χρήσης Ουσιών και του Δικτύου Φορέων για Άτομα Με Αναπηρία Αιτωλοακαρνανίας

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

2ος και 3ος Εισαγωγικός Εκπαιδευτικός Κύκλος Προαγωγής της Υγείας, 6η Συνάντηση, Αγρίνιο 14 Μαρτίου 2009, Μεσολόγγι 15 Μαρτίου 2009

Θέμα: Προβλήματα Ψυχικής Υγείας του Σύγχρονου Ανθρώπου

Εισηγητής: Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τον άνθρωπο της εποχής μας είναι αυτό που σχετίζεται με την ψυχική υγεία. Με το θέμα αυτό ασχολούνται διάφοροι διεθνείς και ευρωπαϊκοί Οργανισμοί.
Όταν γίνεται λόγος για ψυχική υγεία, τίθεται θέμα τι εννοείται με τους όρους ψυχική υγεία και ψυχικές διαταραχές. Δόθηκαν διάφορες απαντήσεις από την αρχαία εποχή μέχρι σήμερα. Εδώ θα εντοπισθούν οι σύγχρονες απόψεις γύρω από τον ορισμό της ψυχικής υγείας και των ψυχικών διαταραχών, καθώς και οι διαπιστώσεις και προτάσεις για την αντιμετώπιση των ψυχικών ασθενειών και την απόκτηση καλής ψυχικής υγείας.
Η Ψυχική υγεία προσδιορίζεται ανάλογα με διάφορες θεωρίες, πολιτισμικές αξίες και υποκειμενικές εκτιμήσεις. Κυρίως ορίζεται ως μια κατάσταση ευεξίας, όταν ο άνθρωπος μπορεί να αντιμετωπίσει τις φυσιολογικές πιέσεις της ζωής, να εργασθεί παραγωγικά και να έχει κάποια συμβολή στο περιβάλλον του. Ως κακή ψυχική υγεία, που χαρακτηρίζεται και ψυχική ασθένεια και ψυχική διαταραχή, νοείται η κατάθλιψη, η τάση για αυτοκτονία, οι φοβίες, το άγχος, οι ψυχαναγκασμοί, οι ενδοψυχικές συγκρούσεις, τα συμπτώματα των ψυχικών συγκρούσεων στο σώμα, οι εξαρτήσεις, η εμφάνιση σωματικών ασθενειών και γενικά η διαταραχή της συμπεριφοράς του ανθρώπου, η αποδιοργάνωση της προσωπικότητας του και η αποκοπή της επικοινωνίας του με την πραγματικότητα.
Διαπιστώνεται ότι καθημερινά αυξάνονται τα στοιχεία που δηλώνουν την κακή ψυχική υγεία των κατοίκων της Ευρώπης ως προς τις νευρολογικές ή ψυχικές διαταραχές, την τάση για αυτοκτονία, την κατάθλιψη, τα ναρκωτικά, το έγκλημα, τον αλκοολισμό κλπ.

Προτείνονται πολλά και διάφορα μέτρα για την διασφάλιση της καλής ψυχικής υγείας και την πρόληψη η την θεραπεία των ψυχικών διαταραχών. Θα πρέπει να δοθεί μεγάλη αξία στην πρόληψη, αλλά και την προαγωγή και την βελτίωση της ψυχικής υγείας. Επίσης, θα πρέπει να δοθεί προσοχή στα αίτια που οδηγούν τους νέους στην λήψη εξαρτησιογόνων ουσιών.
Πέρα από αυτό πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην θεραπευτική αγωγή, την κατάχρηση της ψυχιατρικής και την συνδρομή πολλών παραγόντων για την καλή υγεία των πολιτών, όπως της οικογένειας, της κοινωνίας και της Εκκλησίας- θρησκείας.
Στην καλή ψυχική υγεία των πολιτών συμβάλλει πολύ η Εκκλησία, η οποία όταν είναι καλά διοργανωμένη λειτουργεί ως θεραπευτική κοινότητα, και η θεολογία της Εκκλησίας, που ασχολείται με την θεραπεία των λογισμών, των παθών, της συμπεριφοράς του ανθρώπου και νοηματοδοτεί την ζωή του.
Ζούμε σε μια εποχή κατά την οποία οι ψυχικές, ψυχολογικές, ψυχιατρικές και νευρολογικές ασθενείς βρίσκονται σε έξαρση και απαιτείται όλοι να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας και τους συνανθρώπους μας, για να υπάρχει καλή ψυχική και πνευματική υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: