Μέλος του Πανελληνίου Δικτύου Φορέων Πρόληψης της Χρήσης Ουσιών και του Δικτύου Φορέων για Άτομα Με Αναπηρία Αιτωλοακαρνανίας

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Χρήσης Ουσιών


Ο Οργανισμός Προαγωγής της Υγείας
‘Άγιος Λουκάς Κριμαίας’
της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας
μέλος του Πανελληνίου Δικτύου Φορέων Πρόληψης της Χρήσης Ουσιών

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης είναι ένας θεσμός που λειτουργεί στο χώρο της πρόληψης της χρήσης ουσιών αρκετά χρόνια τώρα. Στο Δίκτυο έχουν δυνατότητα να συμμετέχουν όλοι οι φορείς της Ελλάδας και της Κύπρου που εργάζονται για την αντιμετώπιση του προβλήματος της εξάρτησης από ναρκωτικά, αλκοόλ κι άλλες ουσίες κι ακόμη φορείς που εργάζονται για την αντιμετώπιση άλλων εξαρτήσεων όπως αυτές με τα τυχερά παιχνίδια ή το διαδίκτυο.
Το Πανελλήνιο Δίκτυο είναι ο μόνος επιστημονικός φορέας στην Ελλάδα και την Κύπρο που οργανώνει, ανά διετία, το Συνέδριο που έχει ως θέμα του το πρόβλημα της χρήσης ουσιών. Στο πιο πρόσφατο, που πραγματοποιήθηκε στη Λάρνακα της Κύπρου το Νοέμβριο του 2007, ο Οργανισμός ‘Άγιος Λουκάς Κριμαίας’ της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας συμμετείχε ως εισηγητής.
Οι φορείς που συμμετέχουν στο Πανελλήνιο Δίκτυο απαιτείται να έχουν αποδείξει τη δυνατότητα τους να είναι συγκροτημένοι επιστημονικά και να τηρούν την απαραίτητη δεοντολογία, να εργάζονται μη κερδοσκοπικά, να έχουν θετική εικόνα στην τοπική τους κοινωνία, μέσα στην οποία εργάζονται, να έχουν δείξει συνέπεια, σταθερότητα και αξιοπιστία, και να έχουν κερδίσει την εκτίμηση των συναρμόδιων φορέων, και μάλιστα εκείνων που είναι ήδη μέλη του Πανελληνίου Δικτύου.
Στο Δίκτυο συμμετέχουν ως μέλη κινήσεις πολιτών, τοπικοί φορείς που εργάζονται για την πρόληψη και Κέντρα Πρόληψης που συνεργάζονται με τον ΟΚΑΝΑ από όλη την Ελλάδα, το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) και το Κέντρο Ενημέρωσης και Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΝΘΕΑ), ο οργανισμός δηλαδή που έχει αναλάβει την αντιμετώπιση των ναρκωτικών στην Κύπρο.
Αξίζει να σημειωθεί πως η συμμετοχή στο Δίκτυο, δεν είναι αυτονόητη για οποιονδήποτε το επιθυμεί. Χρειάζεται να προηγηθεί αίτηση του ενδιαφερόμενου φορέα η οποία, με βάση τις απαιτήσεις που προαναφέρθηκαν, κρίνεται κατ’ αρχάς από την Επιτροπή που συντονίζει το Δίκτυο και τελικά εγκρίνεται ή όχι από την Ολομέλεια του Δικτύου.
Ο Οργανισμός ‘Άγιος Λουκάς Κριμαίας’ έκανε αίτηση για να γίνει μέλος του Πανελληνίου Δικτύου Φορέων Πρόληψης το προηγούμενο φθινόπωρο. Η αίτηση συζητήθηκε στην Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου, η οποία έκανε θετική εισήγηση στην Ολομέλεια του Δικτύου, στη συνάντηση της 31ης Μαΐου, στο Κέντρο Πρόληψης της Κηφισιάς ‘Προνόη’. Μ’ αυτό τον τρόπο, τον επιστημονικά αξιόπιστο, ο Οργανισμός ‘Άγιος Λουκάς’ αναγνωρίζεται ως φορέας πρόληψης της χρήσης ουσιών.
Στην αποδοχή της αίτησης, η οποία έγινε αποδεκτή παρά το ότι ο Οργανισμός είναι πολύ νεαρός – ιδρύθηκε επίσημα μόλις στις 24 Σεπτεμβρίου του 2007 - συνετέλεσε η προηγούμενη εξαιρετική συνεργασία συνεργατών του Οργανισμού με φορείς και πρόσωπα που αποτελούν διακεκριμένα μέλη του Πανελληνίου Δικτύου, η ποιότητα του έργου του και, βέβαια, η εμπιστοσύνη της τοπικής μας κοινωνίας προς τον Οργανισμό εξαιτίας της εμπιστοσύνης της στο πρόσωπο του Μητροπολίτη μας κ. Κοσμά, Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του.
Το γεγονός αυτό τονίστηκε ιδιαίτερα στη συνάντηση της Ολομέλειας, στην οποία συμμετείχαν συνάδελφοι από την Ελλάδα και την Κύπρο που είχαν συμμετάσχει στον 1ο Εισαγωγικό Εκπαιδευτικό Κύκλο του Οργανισμού στο Μεσολόγγι.
Ο γράφων, που είχε την τιμή και τη χαρά να εκπροσωπήσει τον Οργανισμό στην Ολομέλεια, είναι υποχρεωμένος να σας μεταφέρει την εκτίμηση και το σεβασμό των, από χρόνια, συναδέλφων της Πρόληψης για τον Μητροπολίτη και τον Οργανισμό που ίδρυσε καθώς επίσης και την προθυμία τους να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες του Οργανισμού μας. Η διάθεση μάλιστα της Ολομέλειας ήταν η επόμενη συνάντησή της να γίνει στο Μεσολόγγι.
Θα περιμένουμε τους συναδέλφους με μεγάλη χαρά και θα προσκαλέσουμε να τους υποδεχτούμε, μαζί, όλοι όσοι εργαζόμαστε στον τόπο μας ενάντια στα ναρκωτικά, ευχόμενοι να καρποφορούν οι προσπάθειες όλων μας στην Αιτωλοακαρνανία.

Γ.Π.Ρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: