Μέλος του Πανελληνίου Δικτύου Φορέων Πρόληψης της Χρήσης Ουσιών και του Δικτύου Φορέων για Άτομα Με Αναπηρία Αιτωλοακαρνανίας

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο η 2η συνάντηση της Ολομέλειας του Δικτύου Φορέων για Άτομα με Αναπηρία Αιτωλοακαρνανίας.





Τη Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009 πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ) Αγρινίου η 2η συνάντηση της ολομέλειας του Δικτύου Φορέων της Αιτωλοακαρνανίας για Άτομα Με Αναπηρία (ΑμεΑ).
Το παρόν στη συνάντηση αυτή, την οποία τίμησε με τη συμμετοχή του και χαιρέτησε ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός, έδωσαν οι παρακάτω εκπρόσωποι των φορέων του δικτύου:
• Ο κ. Γιάννης Φρέρης, υπεύθυνος επικοινωνίας της «Γέφυρα ΑΕ», ως υποστηρίκτριας του Δικτύου,
• Ο κ. Γεράσιμος Ρεπάσος, επιστημονικός συνεργάτης του Οργανισμού Προαγωγής της Υγείας «Άγιος Λουκάς Κριμαίας» της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Στον Οργανισμό έχει ανατεθεί ο συντονισμός του Δικτύου και η λειτουργία της γραμματείας του.
• Η κα Ευφροσύνη Δελλή, εκπρόσωπος του ΔΣ του Συλλόγου ΚΔΑΠμεΑ Αγρινίου.
• Ο κ. Βασίλειος Δημάκης, διευθυντής του ΚΔΑΠμεΑ Αγρινίου.
• Ο κ. Νικόλαος Δεληγιάννης, Προϊστάμενος του ΚΕΔΔΥ (Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης, Υποστήριξης, πρώην ΚΔΑΥ), Αιτωλοακαρνανίας
• Η κα Αλεξάνδρα Ποσονίδου – Κοσμά, υπεύθυνη παραρτήματος της ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου, κα Λαμπρινή Κολοβού, Γραμματέας της ΤΔΕ ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου
• Ο κ. Αθανάσιος Ρισβάς, αντιπρόεδρος του συλλόγου ΑμεΑ Γονέων και Φίλων «Αλκυόνη», Ναύπακτος και Διευθυντής του Ειδικού Δημοτικού σχολείου Ναυπάκτου
• Ο κ. Βασίλειος Σκούρτης, εκπρόσωπος του Κέντρου Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης ΑμεΑ (ΚΑΦΚΑ), ν. Αιτωλοακαρνανίας που εδρεύει στην Αμφιλοχία
• Η κα Μαρία Καλαβρουζιώτου, Γραμματέας του Συλλόγου ΑμεΑ Γονέων και Φίλων «Ηλιαχτίδα», Αγρίνιο
• Η κα Γεωργία Θωμοπούλου, διευθύντρια του ΚΔΑΠμεΑ Ναυπάκτου
• Η κα Ιουλία Πετσάβα, εκπρόσωπος του Γραφείου παροχής Κοινωνικών υποστηρικτικών Υπηρεσιών του Δήμου Αιτωλικού
• Οι κες Αναστασία Μακρυδήμα και Ελένη Μπαλαμάτση, εκπρόσωποι του Γραφείου παροχής Κοινωνικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών του Δήμου Αγρινίου
• Η κα Έφη Κουμανιώτη, εκπρόσωπος της ΕΨΥΠΕΑ.
• Ο κ. Σπύρος Μπαλτάς, εκπρόσωπος του ΕΕΕΕΚ Αγρινίου.
• Η κα Βάσω Παναγοπούλου, πρόεδρος του συλλόγου ΑμεΑ Γονέων και Φίλων «Αλκυόνη», Ναύπακτος
• Η κα Χρυσούλα Παππά, εκπρόσωπος του ΚΕΜΟΠ «Πλάτων», Ναύπακτος.
Πριν από την έναρξη των εργασιών της, η Ολομέλεια αποφάσισε να εκφράσει τα συλλυπητήρια όλων στην κα Μαρία Τσούτσου, Πρόεδρο του Εργαστηρίου «Παναγία Ελεούσα», για την απώλεια του γιου της.
Η συνάντηση του δικτύου άνοιξε με μια σχετική ενημέρωση που έγινε από τον κ. Ρεπάσο σχετικά με την ίδρυση του δικτύου, τους φορείς που το απαρτίζουν και τη μέχρι τώρα θετική πορεία του.
Ο κ. Μοσχολιός χαιρέτησε τις εργασίες της Ολομέλειας του Δικτύου, κάνοντας γνωστή σε όλους την θέληση της τοπικής αυτοδιοίκησης να στηρίξει την κοινωνική πρόνοια καθώς και κάθε προσπάθεια που απευθύνεται σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Ο κ. Φρέρης έκανε γνωστή την απόφαση της εταιρείας να προσφέρει κοινωνική χορηγία με διττή κατεύθυνση, η οποία θα απευθύνεται:
• Προς τους Δήμους του Νομού Αιτωλοακαρνανίας,
• Προς το δίκτυο φορέων ΑμεΑ του Νομού Αιτωλοακαρνανίας
Η χορηγία αυτή θα έχει στόχο να υποστηριχτεί η κοινωνική πολιτική στο νομό μας, ιδιαίτερα σε αυτές τις μέρες της κρίσης.
Η Ολομέλεια του δικτύου αποδέχτηκε την προσφορά της «Γέφυρας ΑΕ», ευχαριστώντας την εταιρία για τη στήριξή της και με βάση την εξέλιξη αυτή προέβη στις εξής αποφάσεις - προτάσεις:
• Να καταρτιστεί ενημερωτικό έντυπο που να ενημερώνει το κοινό για τους εμπλεκόμενους φορείς και τις ενέργειες του δικτύου
• Να δημιουργηθεί ιστοσελίδα του Δικτύου
• Να πραγματοποιηθούν συναντήσεις - ημερίδες στην έδρα κάθε Δήμου της Αιτωλοακαρνανίας με σκοπό την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για το Δίκτυο και την προσφορά των φορέων που το απαρτίζουν.
• Να πραγματοποιηθεί έρευνα η οποία θα περιλαμβάνει την καταγραφή των δομών ΑμεΑ, του ανθρώπινου δυναμικού που εργάζεται στις δομές αυτές, (του εξειδικευμένου προσωπικού, των επαγγελματιών και των εθελοντών), του αριθμού των ωφελουμένων ΑμεΑ, τις πηγές χρηματοδότησης αυτών των δομών. Η έρευνα θα περιλαμβάνει και καταγραφή των αναγκών των φορέων που απαρτίζουν το Δίκτυο. Το ερευνητικό έργο ανέλαβε το προσωπικό των Γραφείων παροχής Κοινωνικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών των Δήμων Αγρινίου και Αιτωλικού.
• Να οργανωθεί η γραμματειακή υποστήριξη του Δικτύου.
Στη συνάντηση τονίστηκε για μια ακόμη φορά η ανάγκη ύπαρξης δομών για ημιαυτόνομη διαβίωση ΑμεΑ και δομών που θα ωθούν τα ΑμεΑ μέσω ενημέρωσης, πληροφόρησης, και καίριας παραπομπής σε εργασιακά προγράμματα και σε εργασιακές θέσεις που τα αφορούν ειδικά σε αυτά.
Η εργασίες της Ολομέλειας ολοκληρώθηκαν, ορίζοντας ως επόμενο τόπο συνάντησης των μελών του δικτύου το ΚΑΦΚΑ Αμφιλοχίας τον προσεχή Ιούνιο, ημέρα Παρασκευή σε ημερομηνία που θα αποφασιστεί από τη Συντονιστική Ομάδα.
Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το Δίκτυο, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Γραμματεία του Δικτύου, στο τηλέφωνο 26310 24959 και στο ιστολόγιο http://opyimaa.blogspot.com

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Πραγματοποίηση Τριήμερου Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου για το πρόγραμμα ΤΕACCH από τον Οργανισμό «Άγιος Λουκάς Κριμαίας»





Θέμα: Δομημένη Εκπαίδευση
για Άτομα με Διαταραχές του φάσματος του Αυτισμού


Την Παρασκευή 20, το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009, πραγματοποιήθηκε στο Μεσολόγγι, τριήμερο Σεμινάριο για το πρόγραμμα ΤΕACCH (Θεραπεία και Εκπαίδευση Παιδιών με Αυτισμό και Διαταραχές Επικοινωνίας), με εισηγήτρια την κα Βάγια Παπαγεωργίου, MD Παιδοψυχίατρο και Ειδικό TEACCH, που διοργάνωσε Ο Οργανισμός Προαγωγής της Υγείας «Άγιος Λουκάς Κριμαίας» της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Κοσμά, που πραγματοποίησε τον αγιασμό για την έναρξή του.
Στον χαιρετισμό του, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Κοσμάς, κήρυξε την έναρξη του Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου και καλωσόρισε όλους τους συμμετέχοντες στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου. Τόνισε την σημασία πραγματοποίησης εκπαιδευτικών σεμιναρίων από τον Οργανισμό «Άγιος Λουκάς Κριμαίας», την σπουδαιότητα για διαρκή εκπαίδευση των επαγγελματιών ψυχικής υγείας στον ευαίσθητο χώρο της Ειδικής Αγωγής και τον σημαντικό ρόλο που καλείται να παίξει σήμερα η Εκκλησία στην παροχή βοήθειας και υποστήριξης των οικογενειών με παιδιά με διαταραχές του φάσματος του Αυτισμού. Ιδιαίτερα δε επισήμανε, ότι στο χώρο της Εκκλησίας ο άνθρωπος ως ψυχική και σωματική οντότητα, ως το «συναμφότερον», μπορεί να θεραπευτεί και για τις ψυχικές και τις σωματικές αδυναμίες του.
Κατά την έναρξη του Σεμιναρίου, απηύθυναν επίσης χαιρετισμό η Αντινομάρχης Αιτωλοακαρνανίας κα Στεργίου, η εκπρόσωπος του ΚΕΔΔΥ Αιτωλοακαρνανίας κα Ντάνου, ο εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου κος Παπαθανάσης, και ο Υπεύθυνος Αγωγής Υγείας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας κος Τσάμης.
Το Σεμινάριο παρακολούθησαν εξήντα επαγγελματίες ψυχικής υγείας (Παιδοψυχίατροι, Ψυχολόγοι, Λογοπεδικοί, Εργοθεραπευτές, Ειδικοί Παιδαγωγοί, Δάσκαλοι) καθώς και γονείς παιδιών με αυτισμό από όλη την Ελλάδα.
Το πρόγραμμα του Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου στηρίζεται στην κατανόηση των βασικών διαταραχών που χαρακτηρίζουν τον αυτισμό και στον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν την προσαρμογή και τη λειτουργικότητα του ατόμου στο κοινωνικό περιβάλλον. Η συνεργασία μεταξύ γονέων και επαγγελματιών υγείας και εκπαίδευσης αποτελεί κυρίαρχο χαρακτηριστικό του προγράμματος.
Επ’ ευκαιρία του Σεμιναρίου, επισημοποιήθηκε η συνεργασία μεταξύ του Οργανισμού «Άγιος Λουκάς Κριμαίας» και της κα Παπαγεωργίου για την πραγματοποίηση μελλοντικών Σεμιναρίων αλλά και της επιστημονικής υποστήριξής της για μελλοντικές δραστηριότητες του Οργανισμού, που θα άπτονται σε τομείς της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων.
Λόγω του μεγάλου αριθμού δηλώσεων συμμετοχής για το Σεμινάριο αυτό, οι οποίες ξεπέρασαν κατά πολύ τις διαθέσιμες θέσεις, ο Οργανισμός «Άγιος Λουκάς Κριμαίας», οργανώνει πάλι στο Μεσολόγγι στις 24, 25 και 26 Απριλίου 2009, το ίδιο Σεμινάριο. Η Δήλωση συμμετοχής χρειάζεται να αποσταλεί συμπληρωμένη έως και τη 20η Μαρτίου 2009, στη Γραμματεία του Οργανισμού Προαγωγής της Υγείας «Άγιος Λουκάς Κριμαίας», στο τηλεομοιότυπο 26310 25280 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση opy_imaa@yahoo.gr.
Για πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στο 26310 24959 (υπεύθυνος κ. Βασίλης Σταμάτης), από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 09:00 έως τις 12:00, ή να ενημερώνεστε από το Ιστολόγιο του Οργανισμού, στην Ηλεκτρονική Διεύθυνση http://opyimaa.blogspot.com/.

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

5η Συνάντηση 2ου και 3ου Εισαγωγικού Εκπαιδευτικού Κύκλου Προαγωγής της Υγείας




I.Ο ρόλος των εθελοντών στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στην Κύπρο: Δομή και λειτουργία του Συνδέσμου Καταπολέμησης Ναρκωτικών Λάρνακας (ΣΥ.ΚΑ.ΝΑ.) στο πλαίσιο του Κέντρου Ενημέρωσης και Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (Κ.ΕΝ.Θ.Ε.Α.).
II. Κατάθλιψη στην παιδική και εφηβική ηλικία.

Δυο θέματα που συζητήθηκαν στους
Εισαγωγικούς Εκπαιδευτικούς Κύκλους Προαγωγής της Υγείας.

Το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου συνεχίστηκαν οι δύο νέοι Εισαγωγικοί Εκπαιδευτικοί Κύκλοι Προαγωγής της Υγείας του Οργανισμού Προαγωγής της Υγείας «Άγιος Λουκάς Κριμαίας» της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, παράλληλα στο Μεσολόγγι και το Αγρίνιο.

Δύο συναντήσεις έγιναν στο Αγρίνιο, στο Παπαστράτειο Μέγαρο. Η πρώτη, στο πλαίσιο του 3ου Εκπαιδευτικού Κύκλου, είχε θέμα:"Κατάθλιψη στην παιδική και εφηβική ηλικία". Εισηγητής ήταν ο κύριος Γεράσιμος Kολαΐτης, Παιδοψυχίατρος, Επίκουρος Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημιακή Παιδοψυχιατρική Κλινική, Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία», Γενικός Γραμματέας της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος - Ένωσης Ελλήνων Ψυχιάτρων Παιδιών και Εφήβων.
Η συνάντηση επαναλήφθηκε την επόμενη μέρα στο Μεσολόγγι.

Η δεύτερη, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 2ου Εκπαιδευτικού Κύκλου με Θέμα:" Ο ρόλος των εθελοντών στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στην Κύπρο: Δομή και λειτουργία του Συνδέσμου Καταπολέμησης Ναρκωτικών Λάρνακας (ΣΥ.ΚΑ.ΝΑ.) στο πλαίσιο του Κέντρου Ενημέρωσης και Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (Κ.ΕΝ.Θ.Ε.Α.)". Εισηγητές ήταν οι κύριοι Mάκης Γεωργίου, Τραπεζικός, Πρόεδρος Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης «Φάρος» στην Λάρνακα, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΚΕΝΘΕΑ, και Σάββας Αρτεμίου, Τραπεζικός, Β’ Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Καταπολέμησης Ναρκωτικών Λάρνακας (ΣΥ.ΚΑ.ΝΑ.).

Τις περιλήψεις όλων των εισηγήσεων, το Πρόγραμμα των συναντήσεων, καθώς επίσης κείμενα και οπτικό υλικό για τους Εκπαιδευτικούς Κύκλους και τις άλλες δραστηριότητες του Οργανισμού «Άγιος Λουκάς Κριμαίας», μπορείτε να βρείτε στο Ιστολόγιο:
http://opyimaa.blogspot.com/
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν απευθύνονται στον Οργανισμό, στο τηλέφωνο 26310 24959 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση opy_imaa@yahoo.gr

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

3ος Εισαγωγικός Εκπαιδευτικός Κύκλος Προαγωγής της Υγείας, 5η Συνάντηση Αγρίνιο, Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009 Μεσολόγγι, Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

Θέμα: Κατάθλιψη στην παιδική και εφηβική ηλικία.

Εισηγητής: Γεράσιμος Kολαΐτης, Παιδοψυχίατρος, Επίκουρος Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημιακή Παιδοψυχιατρική Κλινική, Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία», Γενικός Γραμματέας της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος - Ένωσης Ελλήνων Ψυχιάτρων Παιδιών και Εφήβων.

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ

• Στο γενικό πληθυσμό 2% των παιδιών και 4-8% των εφήβων πάσχουν από Μείζονα Κατάθλιψη (ΜΚ).
• Επίσης, 0.6-1.7% των παιδιών και 1.6-8% των εφήβων πάσχουν από Δυσθυμία.
• Σε παιδιατρικά νοσοκομεία 7% των παιδιών παρουσιάζουν κατάθλιψη και 40% εκείνων που νοσηλεύονται σε παιδονευρολογικά τμήματα για ανεξήγητες κεφαλαλγίες.
• Σε κλινικούς πληθυσμούς τα ποσοστά επικράτησης είναι πολύ υψηλότερα κυμαινόμενα από 28% των ασθενών ενός παιδοψυχιατρικού τμήματος έως 59% στους ενδονοσοκομειακούς ασθενείς.
• Τα ποσοστά αυτά δείχνουν πόσο συνηθισμένη είναι η κατάθλιψη στην καθημερινή παιδοψυχιατρική πρακτική.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ (ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ) ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΔΙΑΘΕΣΗΣ

• ΕΝΔΟΨΥΧΙΚΟΙ / ΓΝΩΣΙΑΚΟΙ: απώλειες (πραγματικές ή φανταστικές) στη ζωή, μοντέλα «γνωσιακής τριάδας» και «μαθημένης αβοηθησίας».
• ΓΕΝΕΤΙΚΟΙ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ: μελέτες διδύμων, υιοθετημένων, οικογενειών (κίνδυνος ΜΚ σε παιδιά καταθλιπτικών γονέων: 15-60%, μητέρες με ΜΚ: 56-73%).
• ΒΙΟΧΗΜΙΚΟΙ: νευροενδοκρινικές αλλαγές, εμπλοκή νευροδιαβιβαστών.
• ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ: ελλείμματα σε κοινωνικές δεξιότητες, ρόλος στρεσογόνων γεγονότων ζωής (νόσος ή θάνατος γονέα, διαζύγιο, κακοποίηση).

ΣΥΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑ (ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΨΥΧΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ)

• Κλινικές, επιδημιολογικές, μακροχρόνιες και οικογενειακές μελέτες δείχνουν σταθερά πως 40-70% των παιδιών και εφήβων με ΜΚ παρουσιάζουν επίσης και άλλες ψυχικές διαταραχές, ενώ 20-50% παρουσιάζουν ταυτόχρονα δύο ή περισσότερες συν-νοσηρές (συνυπάρχουσες) διαγνώσεις.
• Οι διαταραχές άγχους και διαγωγής είναι οι συνηθέστερες συν-νοσηρές καταστάσεις.
ΜΕΙΖΩΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ (διαγνωστικά κριτήρια)

• Απαιτούνται τουλάχιστον πέντε από τα παρακάτω συμπτώματα, ένα εκ των οποίων πρέπει να είναι οπωσδήποτε είτε 1) η καταθλιπτική διάθεση είτε 2) η απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης: 3) σημαντική απώλεια βάρους, 4) αϋπνία ή υπερυπνία, 5) ψυχοκινητική διέγερση ή επιβράδυνση, 6) κόπωση ή απώλεια ενεργητικότητας, 7) αισθήματα αναξιότητας ή υπέρμετρης ή απρόσφορης ενοχής, 8) ελαττωμένη ικανότητα σκέψης ή συγκέντρωσης ή αναποφασιστικότητα, 9) επανερχόμενες σκέψεις θανάτου, επανερχόμενος αυτοκτονικός ιδεασμός.
• Τα συμπτώματα δεν πρέπει να οφείλονται στη δράση ουσιών (ουσία κατάχρησης ή φάρμακα) ή σε γενική σωματική κατάσταση (π.χ. υποθυρεοειδισμός).
• Ο / η ασθενής να παρουσιάζει σημαντικά κλινική ενόχληση ή έκπτωση της κοινωνικής, σχολικής ή άλλων μορφών λειτουργικότητας.

ΔΥΣΘΥΜΙΑ (διαγνωστικά κριτήρια)

• Επί παρουσίας καταθλιπτικής διάθεσης για ένα τουλάχιστον χρόνο συνυπάρχουν δύο τουλάχιστον συμπτώματα: 1) μειωμένη όρεξη ή υπερφαγία, 2) αϋπνία ή υπερυπνία, 3) χαμηλή ενεργητικότητα ή κόπωση, 4) χαμηλή αυτοεκτίμηση, 5) φτωχή συγκέντρωση ή δυσκολία λήψης αποφάσεων και 6) αισθήματα απελπισίας
• Τα συμπτώματα δεν πρέπει να οφείλονται στη δράση ουσιών (ουσία κατάχρησης ή φάρμακα) ή σε γενική σωματική κατάσταση (π.χ. υποθυρεοειδισμός).
• Ο / η ασθενής να παρουσιάζει σημαντικά κλινική ενόχληση ή έκπτωση της κοινωνικής, σχολικής ή άλλων μορφών λειτουργικότητας.
• Είναι δυνατό ένα επεισόδιο ΜΚ να προηγηθεί ή να επικαθίσει σε ήδη υπάρχουσα ΔΔ (= Διπλή Κατάθλιψη).

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

• Ψυχοκοινωνικές θεραπείες.
• Ψυχοφαρμακολογικές θεραπείες.
• Συνδυασμένες θεραπείες (κυρίως στους εφήβους).
• Συνήθως απαιτείται αντιμετώπιση με διάφορους τρόπους: ψυχοεκπαίδευση, ατομική ψυχοθεραπεία, οικογενειακή παρέμβαση και φαρμακοθεραπεία.

ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

• Ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία.
• Γνωσιακή - συμπεριφοριολογική θεραπεία (8-12 συνεδρίες, για ελαφρά-μέτρια κατάθλιψη).
• Οικογενειακή θεραπεία (ιδιαίτερα για προσχολικής ηλικίας παιδιά).
• Ομαδική θεραπεία.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ / ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

• Ψυχοθεραπεία πρώτη επιλογή - προσθήκη φαρμάκων εάν υπάρχει απουσία βελτίωσης σε 4-6 εβδομάδες.
• Αποτελεσματικότητα φαρμακοθεραπείας στην παιδική κατάθλιψη μικρότερη από των ενηλίκων.
• Πολλά νέα φάρμακα υπό μελέτη - ανάγκη περισσότερης έρευνας.
• Ανάγκη επιβεβαίωσης αποτελεσματικότητας νέων φαρμάκων, μελέτης φαρμακοκινητικής τους, μακροχρόνιων εξελικτικών τους επιδράσεων στους νεαρούς, σύγκρισης φαρμακοθεραπείας με ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις και τέλος, εάν η παρατεταμένη χρήση σε ζώα επηρεάζει την ωρίμανση του εγκεφάλου.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΒΑΣΗ

• Παιδιά και έφηβοι με ΜΚ είναι σε αυξημένο κίνδυνο για αυτοκτονική συμπεριφορά, κατάχρηση ουσιών (συμπεριλαμβανομένων νικοτίνης και αλκοόλ), σωματική νόσηση, πρώιμη εγκυμοσύνη, έκθεση σε αρνητικά γεγονότα ζωής καθώς και χαμηλή εργασιακή, σχολική και ψυχοκοινωνική λειτουργικότητα.
• Η αυτοκτονική συμπεριφορά σχετίζεται με πρωιμότερη έναρξη, μακρύτερα επεισόδια και πρωιμότερη υποτροπή της ΜΚ.
• Στη διάρκεια του επεισοδίου κατάθλιψης, συχνά τα παιδιά και οι έφηβοι παρουσιάζουν έκπτωση στις σχολικές επιδόσεις και στις σχέσεις τους με τους άλλους.
• Τα τελευταία 25 χρόνια η ηλικία έναρξης της ΜΚ φαίνεται να μειώνεται σταθερά. Έχει υπολογιστεί πως η μέση διάρκεια ενός επεισοδίου ΜΚ είναι 9 μήνες και η μέση διάρκεια ανάρρωσης από δυσθυμία 4 χρόνια.
• Ο κίνδυνος για συνεχόμενα επεισόδια ΜΚ ή ΔΔ είναι υψηλός. Η διάρκεια των επεισοδίων ΜΚ μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 10 χρόνια (μέση 26 εβδομάδες). Από τους εφήβους που ανέρρωσαν, 1/3 παρουσίασε καινούργιο επεισόδιο μέσα στην 4ετία.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

• Η κατάθλιψη στα παιδιά και τους εφήβους αποτελεί ολοένα και μεγαλύτερο πρόβλημα στη σημερινή κοινωνία.
• Σχετίζεται με ψυχικό πόνο, επηρεασμένες σχολικές επιδόσεις και σχέσεις με άλλους, αυξημένη αυτοκτονικότητα, χρήση ουσιών, περιοδικότητα στην εμφάνισή της και συνέχεια στην ενήλικη ζωή.
• Η έγκαιρη αναγνώριση, διαγνωστική αξιολόγηση και αντιμετώπισή της από επαγγελματίες ψυχικής υγείας είναι πολύ σημαντική.
• Ακόμα σημαντικότερη είναι η πρόληψή της μέσω οργανωμένων προγραμμάτων πρόληψης στα σχολεία και την κοινότητα.

2ος Εισαγωγικός Εκπαιδευτικός Κύκλος Προαγωγής της Υγείας 5η Συνάντηση Αγρίνιο, Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

Θέμα: Ο ρόλος των εθελοντών στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στην Κύπρο: Δομή και λειτουργία του Συνδέσμου Καταπολέμησης Ναρκωτικών Λάρνακας (ΣΥ.ΚΑ.ΝΑ.) στο πλαίσιο του Κέντρου Ενημέρωσης και Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (Κ.ΕΝ.Θ.Ε.Α.).

Εισηγητής: Σάββας Αρτεμίου, Τραπεζικός, Β’ Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Καταπολέμησης Ναρκωτικών Λάρνακας (ΣΥ.ΚΑ.ΝΑ.).

Το ΚΕΝΘΕΑ είναι ένας Παγκύπριος μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός εθελοντικός οργανισμός, που από πολύ νωρίς διέγνωσε το πρόβλημα των εξαρτήσεων που απειλούσε την κυπριακή κοινωνία και έθεσε ως αποκλειστικό σκοπό του τον αγώνα ενάντια στις εξαρτήσεις και την αποφασιστική αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών.
Το ΚΕΝΘΕΑ, που ιδρύθηκε το 1994 με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Κιτίου κ. Χρυσοστόμου και μιας ομάδας συνεργατών του, που συστρατεύτηκαν μαζί του σ’ αυτό τον αγώνα, είναι εγγεγραμμένο στον Έφορο Εταιριών ως «Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης δι’ Εγγυήσεως Χωρίς Μετοχικό Κεφάλαιο» και έχει έδρα τη Λάρνακα.
Μέλη του ΚΕΝΘΕΑ είναι:
α) Τα Ιδρυτικά Μέλη, δηλαδή τα άτομα που είχαν την πρωτοβουλία για την ίδρυσή του.
β) Τα Συνήθη Μέλη, δηλαδή τοπικοί Σύνδεσμοι και μαζικές Οργανώσεις και Οργανισμοί, που έχουν αποδεχθεί τους σκοπούς και τις βασικές αρχές του ΚΕΝΘΕΑ και αγωνίζονται μαζί του για την καταπολέμηση των εξαρτήσεων, καθώς και για τη θεραπεία και την κοινωνική αποκατάσταση εξαρτημένων ατόμων.
γ) Τα Επίτιμα Μέλη, δηλαδή άτομα που έχουν προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες στο ΚΕΝΘΕΑ και έχουν ενισχύσει ηθικά και υλικά τον αγώνα του.
Πρόεδρος του ΚΕΝΘΕΑ είναι από της ίδρυσής του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κιτίου κ. Χρυσόστομος και Επιστημονικός Διευθυντής του ο Νευρολόγος-Ψυχίατρος Δρ. Κυριάκος Βερεσιές.
Κατά τη διάρκεια των δεκαπέντε χρόνων της λειτουργίας του το ΚΕΝΘΕΑ έχει αναπτύξει πλούσια και πολύπλευρη δράση, με έμφαση στη συνένωση και το συντονισμό των εθελοντικών πρωτοβουλιών και στην κοινωνική δικτύωση, μέσω της οποίας επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει όσο το δυνατό περισσότερα άτομα και οργανωμένα σύνολα και να τα συστρατεύσει στον αγώνα ενάντια στις εξαρτήσεις. Ήδη πάνω από πενήντα οργανωμένα σύνολα έχουν ενταχθεί στις τάξεις του και εργάζονται ακούραστα για την επίτευξη των στόχων του.
Τα προγράμματα του ΚΕΝΘΕΑ καλύπτουν την πρωτογενή, τη δευτερογενή και την τριτογενή πρόληψη και περιλαμβάνουν προγράμματα εκπαίδευσης στελεχών, έκδοση διαφωτιστικού υλικού, προγράμματα που απευθύνονται στους νέους, το Ινστιτούτο Συνεχούς Εκπαίδευσης, το Ινστιτούτο Έρευνας και Τεκμηρίωσης, την ΑΘΕΚΕΑ "Η ΤΟΛΜΗ", Συμβουλευτικούς Σταθμούς Πρόληψης και τις Δημοτικές ή Κοινοτικές Ομάδες Πρόληψης σε αρκετούς Δήμους και μεγάλες κοινότητες τόσο στα αστικά κέντρα, όσο και στην ύπαιθρο.
Το ΚΕΝΘΕΑ εκτιμάται και στηρίζεται οικονομικά τόσο από την Πολιτεία, που το έχει περιλάβει στο πρόγραμμα των κρατικών χορηγιών, όσο και από άτομα, επιχειρήσεις και Οργανισμούς της κυπριακής κοινωνίας, ενώ έχει ήδη βραβευθεί για το έργο που επιτελεί από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.
Το ΚΕΝΘΕΑ διοικείται από το Γενικό Συμβούλιο, που καταρτίζεται από τη Γενική Συνέλευση και αποτελείται τόσο από Ιδρυτικά Μέλη, όσο και από εκπροσώπους των Οργανώσεων-μελών του. ΄Αλλα διοικητικά όργανα του ΚΕΝΘΕΑ, που εκλέγονται από το Γενικό Συμβούλιο, είναι το Διοικητικό Συμβούλιο και η Εκτελεστική Γραμματεία.

2ος Εισαγωγικός Εκπαιδευτικός Κύκλος Προαγωγής της Υγείας 5η Συνάντηση Αγρίνιο, Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

Θέμα: Ο ρόλος των εθελοντών στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στην Κύπρο: Δομή και λειτουργία του Συνδέσμου Καταπολέμησης Ναρκωτικών Λάρνακας (ΣΥ.ΚΑ.ΝΑ.) στο πλαίσιο του Κέντρου Ενημέρωσης και Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (Κ.ΕΝ.Θ.Ε.Α.).

Εισηγητης: Mάκης Γεωργίου, Τραπεζικός, Πρόεδρος Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης «Φάρος» στην Λάρνακα, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΚΕΝΘΕΑ.

Ο Σύνδεσμος Καταπολέμησης Ναρκωτικών Λάρνακας ιδρύθηκε το 1990 και είναι η αρχαιότερη στην Κύπρο στον τομέα της πρόληψης των εξαρτήσεων. Είναι μη κυβερνητική οργάνωση που δραστηριοποιείται στην πόλη και επαρχία Λάρνακας και αποτελείται μόνο από εθελοντές.
Στην Κύπρο όλες οι οργανώσεις και φορείς που δραστηριοποιούνται στον χώρο τω εξαρτήσεων/ναρκωτικών (πρόληψη, καταπολέμηση, θεραπεία, αποκατάσταση) βρίσκονται κάτω από την σκέπη του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου του οποίου πρόεδρος είναι ο εκάστοτε Υπουργός Υγείας.
Εφαρμόζει την γενική πολιτική του κράτους στον αγώνα κατά των ναρκωτικών, και τα προγράμματα του απευθύνονται στις ευρύτερες κοινωνικές ομάδες και έχουν στόχο τη φυσική, ψυχική και κοινωνική ευεξία του ατόμου, την προαγωγή της υγείας και την ανάπτυξη των προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, που διασφαλίζουν το ευ ζην (ανάπτυξη ευαισθησίας, φαντασίας, θετικών στάσεων ζωής, δεξιοτήτων αντίστασης στις πιέσεις για αρνητικές- παρεκκλίνουσες –αποκλίνουσες συμπεριφορές).
Τα προγράμματα πρόληψης του Συνδέσμου είναι μακροχρόνια και πολυδιάστατα, και σκοπεύουν στην έγκαιρη, έγκυρη, συνεχή και επιστημονική τεκμηριωμένη πληροφόρηση για τα θέματα των εξαρτήσεων.

Για την επίτευξη των πιο πάνω στόχων μας συνεργαζόμαστε με ειδικούς σε θέματα εξαρτήσεων τόσο από την Κύπρο όσο και από τον ελλαδικό χώρο.

Το 1992 σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ψυχική Υγεία για όλους, ίδρυσαν την Ανοικτή Θεραπευτική Κοινότητα Εξαρτημένων Ατόμων «Η ΤΟΛΜΗ», η οποία από το 1997 είναι ανεξάρτητη πλέον οργάνωση.
Το 1994 σε συνεργασία με άλλους φορείς ιδρύσαμε το ΚΕΝΘΕΑ, ως Παγκύπρια Ομοσπονδία Εθελοντών Φορέων κατά των εξαρτήσεων, με το οποίο βρισκόμαστε σε συνεχή συνεργασία. Σήμερα έχουμε την αποκλειστική ευθύνη και τρέχουμε στην επαρχία μας ένα δικό του πρόγραμμα το «Αθλούμαι ενάντια στις εξαρτήσεις».
Από το 2006 λειτουργούμε το 1ο στην Κύπρο, Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης και Διαμόρφωσης Στάσεων Ζωής ο «ΦΑΡΟΣ» σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Τον Νοέμβριο του 2007 οργανώσαμε σε συνεργασία με το ΚΕΝΘΕΑ την 7η Πανελλήνια Συνάντηση Φορέων Πρόληψης της χρήσης ουσιών εξάρτησης στην Λάρνακα.

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Συνεχίζονται ο 2ος και 3ος Εισαγωγικός Εκπαιδευτικός Κύκλος Προαγωγής της Υγείας από τον Οργανισμό "Άγιος Λουκάς Κριμαίας"

Συνεχίζεται ο 3ος Εισαγωγικός Εκπαιδευτικός Κύκλος Προαγωγής της Υγείας, που πραγματοποιεί, παράλληλα στο Μεσολόγγι και το Αγρίνιο, ο Οργανισμός Προαγωγής της Υγείας «Άγιος Λουκάς Κριμαίας» της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
Η πέμπτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου, στις 17.30, στο Αγρίνιο, στο Παπαστράτειο Μέγαρο, με θέμα «Κατάθλιψη στην παιδική και εφηβική ηλικία». Εισηγητής θα είναι ο κύριος Γεράσιμος Κολαΐτης, Παιδοψυχίατρος, Επίκουρος Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημιακή Παιδοψυχιατρική Κλινική, Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία», Γενικός Γραμματέας της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος- Ένωσης Ελλήνων Ψυχιάτρων Παιδιών και Εφήβων. Η συνάντηση, με το ίδιο θέμα, θα πραγματοποιηθεί και την επόμενη μέρα, Κυριακή 15 Φεβρουαρίου, στο Μεσολόγγι, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο, στις 11.30 το πρωί.
Παράλληλα, το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου επίσης, στις 19.30, στο Παπαστράτειο Μέγαρο του Αγρινίου, συνεχίζεται ο 2ος Εισαγωγικός Εκπαιδευτικός Κύκλος. Η πέμπτη συνάντηση θα έχει θέμα «Ο ρόλος των εθελοντών στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στην Κύπρο: Δομή και λειτουργία του Συνδέσμου Καταπολέμησης Ναρκωτικών Λάρνακας ( ΣΥ.ΚΑ.ΝΑ.) στο πλαίσιο του Κέντρου Ενημέρωσης και Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (Κ.ΕΝ.Θ.Ε.Α.). Εισηγητές θα είναι οι κύριοι Μάκης Γεωργίου, Τραπεζικός, Πρόεδρος Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης «Φάρος» στην Λάρνακα, Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΚΕΝΘΕΑ και Σάββας Αρτεμίου, Τραπεζικός, β’ Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Καταπολέμησης Ναρκωτικών Λάρνακας (ΣΥ.ΚΑ.ΝΑ)
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον Οργανισμό, στο τηλέφωνο 26310 24959 ή να ενημερώνονται από το Ιστολόγιο του Οργανισμού, στην Ηλεκτρονική Διεύθυνση http://opyimaa.blogspot.com/