Μέλος του Πανελληνίου Δικτύου Φορέων Πρόληψης της Χρήσης Ουσιών και του Δικτύου Φορέων για Άτομα Με Αναπηρία Αιτωλοακαρνανίας

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2008


Με την Ευχή του Αγίου Λουκά,
Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως της Κριμαίας,
Καλά Χριστούγεννα
και Ευλογημένος ο Καινούργιος Χρόνος





Ο Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς,
Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου
του Οργανισμού Προαγωγής της Υγείας
«Άγιος Λουκάς Κριμαίας»

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

3η Συνάντηση 2ου και 3ου Εισαγωγικού Εκπαιδευτικού Κύκλου Προαγωγής της Υγείας






I. Συμπεριφορές βίας στο παιδί και στον έφηβο
II. H συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στην πρόληψη των ναρκωτικών: η προσφορά των εθελοντών και η αξία της συνεργασίας

Δυο θέματα που συζητήθηκαν στους
Εισαγωγικούς Εκπαιδευτικούς Κύκλους Προαγωγής της Υγείας

Το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου συνεχίστηκαν οι δύο νέοι Εισαγωγικοί Εκπαιδευτικοί Κύκλοι Προαγωγής της Υγείας του Οργανισμού Προαγωγής της Υγείας «Άγιος Λουκάς Κριμαίας» της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, παράλληλα στο Μεσολόγγι και το Αγρίνιο.
Δύο συναντήσεις έγιναν στο Αγρίνιο, στο Παπαστράτειο Μέγαρο. Η πρώτη, στο πλαίσιο του 3ου Εκπαιδευτικού Κύκλου, είχε θέμα «Συμπεριφορές βίας στο παιδί και στον έφηβο» και εισηγητή τον Δρ Σωτήρη Κωτσόπουλο, Ψυχίατρο- Παιδοψυχίατρο, Επιστημονικό Υπεύθυνο του Κέντρου Ημέρας για παιδιά με Αναπτυξιακή Διαταραχή της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου Αιτωλοακαρνανίας (ΕΨΥΠΕΑ), τ. Καθηγητή Πανεπιστημίων Calgary & Ottawa, Καναδά. Η συνάντηση επαναλήφθηκε την επόμενη μέρα στο Μεσολόγγι.
Η δεύτερη, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 2ου Εκπαιδευτικού Κύκλου. Εισηγητής ήταν ο κ. Βασίλης Πασσάς, Ιατρός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονικά Υπεύθυνος Κέντρου Πρόληψης Νομού Αχαΐας και Κίνησης «Πρόταση» για Έναν Άλλο Τρόπο Ζωής, με θέμα «Τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στην πρόληψη των ναρκωτικών: η προσφορά των εθελοντών και η αξία της συνεργασίας».
Τις περιλήψεις όλων των εισηγήσεων, το Πρόγραμμα των συναντήσεων, καθώς επίσης κείμενα και οπτικό υλικό για τους Εκπαιδευτικούς Κύκλους και τις άλλες δραστηριότητες του Οργανισμού «Άγιος Λουκάς Κριμαίας», μπορείτε να βρείτε στο Ιστολόγιο:
http://opyimaa.blogspot.com/
Οι δηλώσεις συμμετοχής και για τους δύο Εισαγωγικούς Εκπαιδευτικούς Κύκλους Προαγωγής της Υγείας συνεχίζονται. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν απευθύνονται στον Οργανισμό, στο τηλέφωνο 26310 24959 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση opy_imaa@yahoo.gr

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

Τριήμερο Σεμινάριο στη Δομημένη Εκπαίδευση για Άτομα με Διαταραχές του φάσματος του Αυτισμού

Δομημένη Εκπαίδευση
για Άτομα με Διαταραχές του φάσματος του Αυτισμού
Τριήμερο Σεμινάριο

Ο Οργανισμός Προαγωγής της Υγείας «Άγιος Λουκάς Κριμαίας» της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας οργανώνει στο Μεσολόγγι στις 20, 21 και 22 Φεβρουαρίου 2009, τριήμερο Σεμινάριο για το πρόγραμμα ΤΕACCH (Θεραπεία και Εκπαίδευση Παιδιών με Αυτισμό και Διαταραχές Επικοινωνίας).
Το Σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας (Παιδοψυχίατροι, Ψυχολόγοι, Λογοπεδικοί, Εργοθεραπευτές, Ειδικοί Παιδαγωγοί, Δάσκαλοι, κ.λ.π.) καθώς και σε γονείς παιδιών με αυτισμό.
Εισηγήτρια του Σεμιναρίου θα είναι η κα Βάγια Παπαγεωργίου. Η κα Παπαγεωργίου, M.D., είναι Παιδοψυχίατρος, Διδάκτωρ του Α.Π.Θ., Διπλωματούχος Παιδοψυχιατρικής από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Είναι εξειδικευμένη στις διάχυτες διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, στις ΗΠΑ και στη Μ. Βρετανία. Διετέλεσε Επιστημονικά Υπεύθυνη του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου Βόρειας Ελλάδας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και υπηρέτησε ως Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Έχει μακρόχρονη κλινική εμπειρία στα προβλήματα ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων. Συμμετείχε ενεργά επί σειρά ετών στην εκπαίδευση φοιτητών ιατρικής και ψυχολογίας, ειδικευόμενων γιατρών και άλλων επαγγελματιών και είναι θεραπεύτρια TEACCH και εκπαιδεύτρια άλλων επαγγελματιών στη μέθοδο αυτή. Συμμετέχει και οργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια για τον αυτισμό και άλλες αναπτυξιακές διαταραχές και είναι συγγραφέας των βιβλίων ‘Παιδιά και Έφηβοι – Προβλήματα Ψυχικής Υγείας’ και ‘Ψυχιατρική Παιδιών και Εφήβων’. Πρόσφατα συμμετείχε στη συγγραφή του βιβλίου Vulnerable Children, που εκδόθηκε στη Μ. Βρετανία από τις εκδόσεις Jessica Kingsley Publishers.
Περίληψη Σεμιναρίου:
Η μέθοδος της «Δομημένης Διδασκαλίας (Structured Teaching)», αναπτύχθηκε και στο πρόγραμμα TEACCH (Θεραπεία και εκπαίδευση Παιδιών με Αυτισμό και Διαταραχές Επικοινωνίας), πριν από 35 χρόνια από τον καθηγητή Eric Schopler και εφαρμόζεται μέχρι σήμερα ανά τον κόσμο για την αντιμετώπιση των βασικών δυσκολιών που χαρακτηρίζουν τον αυτισμό και τις συναφείς αναπτυξιακές διαταραχές. Το Πρόγραμμα TEACCH λειτουργεί ως εξειδικευμένο τμήμα του Τομέα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Chapel Hill, στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ. Σήμερα αποτελεί προσέγγιση ζωής με στόχο την ανάπτυξη των δεξιοτήτων εκείνων που διασφαλίζουν στο άτομο με αυτισμό, παραγωγική ζωή μέσα στο κοινωνικό σύνολο.
Το πρόγραμμα στηρίζεται στην κατανόηση των βασικών διαταραχών που χαρακτηρίζουν τον αυτισμό και στον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν την προσαρμογή και τη λειτουργικότητα του ατόμου στο κοινωνικό περιβάλλον. Η συνεργασία μεταξύ γονέων και επαγγελματιών υγείας και εκπαίδευσης αποτελεί κυρίαρχο χαρακτηριστικό του προγράμματος.
Το τριήμερο σεμινάριο «Βασικά Στοιχεία Δομημένης Εκπαίδευσης», εστιάζεται στις βασικές αρχές της Δομημένης Εκπαίδευσης, όπως εφαρμόζονται στην αντιμετώπιση του αυτισμού και των συναφών διαταραχών. Εστιάζεται επίσης στην αξιολόγηση και εξατομίκευση της ψυχοεκπαίδευσης, στη γενίκευση των γνώσεων που κατακτά το άτομο με αυτισμό σε διαφορετικά περιβάλλοντα, στη συνεργασία γονέων και επαγγελματιών και στην πρόληψη των προκλητικών συμπεριφορών.
Συμμετοχή:
Το κόστος του σεμιναρίου είναι 220 ευρώ για τους επαγγελματίες υγείας και 50 ευρώ για τους γονείς. Λόγω του περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων (έως 50, από τους οποίους 35 επαγγελματίες και 15 γονείς)) στο Σεμινάριο, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Στους συμμετέχοντες θα δοθεί φάκελος με εκπαιδευτικό υλικό και Βεβαίωση Συμμετοχής. Στο κόστος συμμετοχής συμπεριλαμβάνονται επίσης καφές, χυμοί και ελαφριά γεύματα.
Η Δήλωση συμμετοχής μπορεί να αποσταλεί συμπληρωμένη έως και τη 15η Ιανουαρίου 2009, στη γραμματεία του Οργανισμού Προαγωγής της Υγείας «Άγιος Λουκάς Κριμαίας», στο τηλεομοιότυπο 26310 25280 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση opy_imaa@yahoo.gr.
Για πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στο 26310 24959 (υπεύθυνος κ. Βασίλης Σταμάτης), από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 09:00 έως τις 12:00.
Η Γραμματεία του Οργανισμού θα επικοινωνήσει μαζί σας εντός 5 ημερών από τη λήψη της Αίτησής σας.
Η καταβολή της οικονομικής συμμετοχής σας για να οριστικοποιηθεί η συμμετοχή σας στο Σεμινάριο, θα πρέπει να γίνει έως 20 Ιανουαρίου 2009 με κατάθεση στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, στο Λογαριασμό: 412/296599-29. Η απόδειξη της Τράπεζας χρειάζεται να αποσταλεί στο τηλεομοιότυπο 26310 25280, στη Γραμματεία του Οργανισμού. Η απόδειξη για την καταβολή της οικονομικής σας συμμετοχής θα σας παραδοθεί κατά την διάρκεια του Σεμιναρίου.

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008

3ος Εισαγωγικός Εκπαιδευτικός Κύκλος Προαγωγής της Υγείας, 3η Συνάντηση - Αγρίνιο, Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2008 - Μεσολόγγι, Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2008

Θέμα: Συμπεριφορές Βίας και Καταστροφικότητας στο Παιδί και τον Έφηβο.

Εισηγητής: Δρ. Σωτήρης Κωτσόπουλος, Ψυχίατρος- Παιδοψυχιάτρος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Κέντρου Ημέρας για Παιδιά με Αναπτυξιακή Διαταραχή της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου Αιτωλοακαρνανίας (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.Α.), τ. Καθηγητής Πανεπιστημίων Calgary & Ottawa, Καναδά

Η βία και καταστροφικότητα των νεαρών ηλικιών αποτελεί ψυχοκοινωνικό πρόβλημα που σχετίζεται με πολλούς παράγοντες και δεν προσφέρεται σε εύκολες ερμηνείες. Δημοσιογραφικές παρατηρήσεις και συστηματικές μελέτες δείχνουν υψηλά ποσοστά βίας σε παιδικούς και εφηβικούς πληθυσμούς στα Ελληνικά σχολεία. Μελέτη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη κατέταξε την Ελλάδα υψηλά σε ομάδα μαζί με τη Ρωσία, Βραζιλία και Ισπανία.
Νέο χαρακτηριστικό της σύγχρονης παιδικής και εφηβικής βίας αποτελεί κατά τις ενδείξεις και η σεξουαλική παρενόχληση. Η βία αυτή μπορεί να ασκείται ομαδικά και να συνοδεύεται με ευτελισμό του θύματος. Νέο στοιχείο αποτελούν επίσης και οι βανδαλισμοί στα σχολεία.
Κατά τις ενδείξεις μια πλειάδα κοινωνικών συντελεστών σχετίζονται με την σύγχρονη παιδική και εφηβική βία και καταστροφικότητα, όπως: αλλαγές στη δομή και λειτουργία της οικογένειας, κοινωνική ανομία, αλλαγές στη σεξουαλική συμπεριφορά, παγκοσμιοποιημένη αγωγή και κουλτούρα βίας που διαχέεται από τα ΜΜΕ. Τα παιδιά και οι έφηβοί βιώνουν τη νέα πραγματικότητα και βρίσκονται σε αρμονία μ’ αυτή.
Για την κατανόηση των ψυχολογικών παραγόντων που συμβάλλουν στη βία παιδιού και εφήβου πρέπει να ανατρέξουμε στην αναπτυξιακή (εξελικτική) ψυχολογία. Η κοινωνικοποίηση της συμπεριφοράς του νηπίου γίνεται στα πλαίσια της οικογένειας. Συμβάλλουν στην κοινωνικοποίηση: η λειτουργική οικογένεια που φροντίζει με ψυχολογική επάρκεια το παιδί, η ικανοποιητική σχέση (attachment) με το γονεϊκό πρόσωπο, καλή ψυχική υγεία γονέων, η ηθική αγωγή του παιδιού (σεβασμός στα όρια του άλλου παιδιού), οικογένεια ενήμερη πώς να προσφέρει αγωγή στο παιδί παρά τις δύσκολες συνθήκες της νέας κοινωνικής πραγματικότητας.
Έλλειμμα σε κάθε μια από τις ανωτέρω παραμέτρους αποτελεί παράγοντα κινδύνου π.χ. δυσλειτουργική οικογένεια, ψυχιατρική νόσος του ενός ή και των δυο γονέων, ανεπαρκής δεσμός με γονεϊκό πρόσωπο, έλλειψη ηθικής αγωγής του παιδιού, αντίξοες βιωματικές εμπειρίες (απόρριψη, παραμέληση, κακοποίηση), υποδείγματα βίας στη συμπεριφορά από σημαντικούς άλλους στο περιβάλλον και στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο.
Το βίαιο παιδί-έφηβος λειτουργεί κάτω από την παρόρμηση και με απουσία εσωτερικού ελέγχου. Έχει επίσης έλλειμμα στην ενσυναίσθηση (συμπόνια) δηλαδή δεν αναστέλλεται από τον πόνο (σωματικό ή ψυχικό) του θύματος. Μίσος / φθόνος συχνά κυριαρχούν για ψυχολογικά αγαθά που στερήθηκε στην νηπιακή ηλικία ή που στερείται τώρα.
Η αποτελεσματικότερη παρέμβαση είναι η πρόληψη. Πρόληψη σημαίνει πρόβλεψη. Προτείνονται δυο υποδείγματα πρόληψης: Πρωτογενής-πρώιμη, στην πρώτη παιδική ηλικία τότε που το παιδί βρίσκεται πρωταρχικά στην ευθύνη των γονέων. Δευτερογενής-όταν το παιδί βρίσκεται και ενεργεί έξω από το σπίτι στο πλαίσιο του σχολείου και στην κοινότητα.
Και οι δυο μορφές πρόληψης απαιτούν σημαντική προσπάθεια-επένδυση εκ μέρους της πολιτείας και άλλων φορέων. Η έλλειψη πρόληψης κοστίζει πολύ μακροχρόνια.

2ος Εισαγωγικός Εκπαιδευτικός Κύκλος Προαγωγής της Υγείας, 3η Συνάντηση, Αγρίνιο, Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2008

Θέμα:Η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στην πρόληψη των ναρκωτικών: H προσφορά των εθελοντών και η αξία της συνεργασίας.

Εισηγητής: Βασίλης Πασσάς, Ιατρός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονικά Υπεύθυνος Κέντρου Πρόληψης Νομού Αχαΐας και Κίνησης «Πρόταση» για Έναν Άλλο Τρόπο Ζωής.

Το πρόβλημα της εξάρτησης από τα ναρκωτικά , όπως και αρκετά άλλα προβλήματα των σύγχρονων κοινωνιών, δεν μπορούν να λυθούν αν οι άνθρωποι που ζουν σε αυτές δεν κατανοήσουν τον μηχανισμό που τα δημιουργεί και αν δεν λάβουν ενεργό μέρος στην αντιμετώπισή τους.
Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών των τοπικών κοινοτήτων βιώνουν το πρόβλημα των ναρκωτικών αλλά δεν αντιλαμβάνονται η δεν θέλουν να αντιληφθούν ότι αποτελούν και αυτοί μέρος του προβλήματος καθώς έχουν βολευτεί σε έναν τρόπο ζωής που συντηρεί και ευνοεί την ανάπτυξη αυτού του προβλήματος.
Κυριαρχεί ο μύθος ότι τα παιδιά δεν γνωρίζουν τις συνέπειες της χρήσης των ναρκωτικών η ότι παρασύρονται από τους αδίστακτους εμπόρους και αρνούνται να δουν ότι υπάρχουν σοβαρές αιτίες που ένα ποσοστό των νέων επιλέγουν να αποσυρθούν από την ζωή και μερικοί στο τέλος χάνουν και την ζωή τους.
Τα παιδιά των σύγχρονων κοινωνιών μεγαλώνουν σε ένα κόσμο αντιφατικό, άκρως ανταγωνιστικό, ο οποίος απαξιώνει αρχές ,χωρίς ηθικές αξίες, χωρίς αλληλεγγύη. Κάθε τι ανθρώπινο χάνεται στο βωμό της απόκτησης υλικών αγαθών, όπου εκεί έχουν εναποτεθεί οι ελπίδες για ευτυχία. Η φρούδα ελπίδα της ευτυχίας μέσα από τον υπερκαταναλωτισμό έχει επικρατήσει ως κυρίαρχη ιδεολογία και έχει δημιουργήσει τραγικά αδιέξοδα, μεταξύ των οποίων και η εξάρτηση από ουσίες όπως τα ναρκωτικά.
Η ευθύνη για αυτό τον σύγχρονο τρόπο ζωής βαρύνει όλους εμάς τους ενήλικες που συμβάλλουμε στην λειτουργία αυτού του μοντέλου.
Εμείς οι ενήλικες είμαστε τα πρότυπα των νέων και εμάς αντιγράφουνε πολλές φορές με ακραίες, λόγω της ηλικίας τους συμπεριφορές.
Με αυτή την έννοια δεν μπορούμε να μιλάμε για την πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών από τους εφήβους αν δεν αναλάβουμε τις δικές μας ευθύνες που έχουμε στην δημιουργία του προβλήματος.
Ως μέρος λοιπόν του προβλήματος οφείλουμε να λάβουμε ενεργό μέρος στην αντιμετώπισή του, με την συμμετοχή μας δυναμικά στην πρόληψη.
Η ευθύνη για την πρόληψη είναι προσωπική και συλλογική.
Είναι προσωπική η ευθύνη για το πώς λειτουργούμε ως πρότυπα στην οικογένεια, στην εργασία και στην κοινωνία. Είναι προσωπική ευθύνη να λειτουργούμε ως ενεργοί πολίτες και όχι ως παθητικοί καταναλωτές υλικών αγαθών, ιδεών, έρμαια της τηλεόρασης. Πρέπει να προχωρήσουμε σε προσωπικές αλλαγές στις συμπεριφορές μας αν θέλουμε να επιδράσουμε θετικά τα παιδιά μας. Για τα παιδιά μετράει αυτό που κάνουμε και όχι αυτά που λέμε.
Αλλά είναι και συλλογική η ευθύνη για τον τρόπο που λειτουργούμε ως κοινωνικές ομάδες. Γινόμαστε καθημερινοί μάρτυρες της κοινωνικής αδιαφορίας για ότι συμβαίνει γύρω μας. Η παθητικότητα συνεχώς αυξάνεται και συγκεντρωνόμαστε όλο και πιο πολύ στον εαυτό μας. Κυρίαρχο στοιχείο της καθημερινότητας είναι ο εγωισμός που προσπαθεί να αναδείξει ότι χωρίζει, προκειμένου να αξιοποιηθεί για κάθε μορφής ιδιοτέλεια. Έχουμε την ψευδαίσθηση ότι κάτι τέτοιο μας βοηθάει προσωπικά και δεν αντιλαμβανόμαστε ότι μόνο όταν είμαστε ενεργοί πολίτες και δρούμε συλλογικά και συνεργατικά βοηθάμε την κοινωνία αλλά παίρνουμε και προσωπική βοήθεια.
Βιώνουμε καθημερινά αυτό τον δυσλειτουργικό τρόπος συλλογικών δράσεων σε όλα τα επίπεδα, από τον σύλλογο γονέων του σχολείου μέχρι τα κόμματα και τις κυβερνήσεις.
Οι κοινωνίες προχώρησαν μόνο όταν λειτουργούσαν όλοι μαζί. Όταν κυριαρχούσε ο εγωισμός των προσώπων ανέκυπταν σημαντικά προβλήματα όπως αυτό των ναρκωτικών που μπορούσαν να τις διαλύσουν.
Στην πρόληψη έχουμε χρέος να δώσουμε όλοι δυναμικά το παρόν μας αν πραγματικά ανησυχούμε για τα ναρκωτικά. Αλλά με έναν διαφορετικό τρόπο. Μέσα από μικρές η μεγάλες συνεργασίες όπου αξιοποιούνται οι ιδέες όλων και είναι όλοι είναι χρήσιμοι.
Τα ναρκωτικά μπορεί να οδηγήσουν τον χρήστη, τις οικογένειες και τις κοινωνίες στην καταστροφή. Μπορεί όμως να αξιοποιηθούν και ως ευκαιρία για μία αλλαγή στον τρόπο ζωής σε προσωπικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο. Τότε μπορεί να οδηγήσουν στην σωτηρία.
Η επιλογή είναι δική μας.

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008

Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία: Συνάντηση του Δικτύου Φορέων της Αιτωλοακαρνανίας για Άτομα Με Αναπηρία (ΑΜΕΑ), με τον Νομάρχη κ. Θύμιο Σώκο



Τη Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008, ο Νομάρχης κ. Θύμιος Σώκος δέχθηκε στο γραφείο του τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Προαγωγής της Υγείας «Άγιος Λουκάς Κριμαίας» της Ιεράς Μητροπόλεως, και την Ολομέλεια του Δικτύου Φορέων της Αιτωλοακαρνανίας για Άτομα Με Αναπηρία (ΑΜΕΑ).

Το παρόν στην συνάντηση αυτή, στην οποία συμμετείχε και ο Αντινομάρχης κ. Γιώργος Χριστογιάννης, έδωσαν οι παρακάτω εκπρόσωποι των Φορέων του Δικτύου:
• ο κος Νικόλαος Δεληγιάννης, Προϊστάμενος του ΚΕΔΔΥ (Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης, Υποστήριξης, πρώην ΚΔΑΥ) Αιτωλοακαρνανίας,
• η κα Αναστασία Κοντογιάννη, Πρόεδρος του Συλλόγου ΑΜΕΑ, Γονέων και Φίλων «Μάθηση-Μέριμνα» Ιερής Πόλης Μεσολογγίου,
• η κα Αλεξάνδρα Ποσονίδου - Κοσμά, Υπεύθυνη παραρτήματος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων (ΕΛΕΠΑΠ) Αγρινίου,
• Ο κ. Θανάσης Ρισβάς, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου ΑΜΕΑ Γονέων & Φίλων «Αλκυόνη», Ναύπακτος και Διευθυντής του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ναυπάκτου, και εκπρόσωπος του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Ναυπάκτου.
• ο κος Γεράσιμος Τουλιάτος, Διοικητικός Υπεύθυνος της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου Αιτωλοακαρνανίας (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.Α.),
• ο κος Βασίλης Σκούρτης, εκπρόσωπος του Κέντρου Αποθεραπείας, Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης (ΚΑΦΚΑ) ΑΜΕΑ Νομού Αιτωλοακαρνανίας, Αμφιλοχία,
• ο κος Γεώργιος Ζώης, Διευθυντής του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Μεσολογγίου «Δημητρούκειο»,
• η κα Μαρία Καλαβρουζιώτου, Γραμματέας του Συλλόγου ΑΜΕΑ Γονέων & Φίλων « Η Ηλιαχτίδα», Αγρίνιο,
• η κα Ιουλία Πετσάβα, εκπρόσωπος του Γραφείου Παροχής Κοινωνικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών του Δήμου Αιτωλικού,
• ο κα Ευφροσύνη Δελή, εκπρόσωπος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων ΚΔΑΠ-ΜΕΑ (Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών) Αγρινίου, του Κ.Δ.Α.Π. (Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών ΜΕΑ) Αγρινίου και του Γραφείου Παροχής Κοινωνικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών του Δήμου Αγρινίου.
• Ο κ. Αναστάσιος Αργύρης, Πρόεδρος, και ο κ. Γεώργιος Λιάτσος, Γραμματέας του Συλλόγου ΑΜΕΑ Αμφιλοχίας "Έχω Δικαίωμα",
• η κα Γεωργία Θωμοπούλου, Διευθύντρια του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ (Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών ΜΕΑ) Ναυπάκτου,
• ο κος Ηλίας Γαλάνης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Αγρινίου,
• ο κος Γεράσιμος Ρεπάσος και ο κος Βασίλειος Σταμάτης, Επιστημονικοί συνεργάτες του Οργανισμού Προαγωγής της Υγείας «Άγιος Λουκάς Κριμαίας» της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, ο οποίος έχει αναλάβει το συντονισμό και τη γραμματεία του Δικτύου.
Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας των Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου), ο Νομάρχης κ. Σώκος ενημερώθηκε επίσημα για την ίδρυση του Δικτύου και παρέλαβε τον Κατάλογο με τα στοιχεία όλων των μελών του και τον Κανονισμό Λειτουργίας του, στον οποίο περιλαμβάνονται οι αρχές και οι στόχοι του.
Οι φορείς ανέφεραν σε γενικές γραμμές τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο έργο τους, που έχουν σχέση κυρίως με τα οικονομικά τους και τη δυσκολία στη συνεργασία αφενός μεταξύ τους αφετέρου δε με τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες της Πολιτείας.
Ο Νομάρχης, αφού άκουσε με προσοχή και αποδέχτηκε όσα οι Φορείς του Δικτύου υποστήριξαν, συμφώνησε στη διαπίστωση για την ελλιπέστατη υποστήριξη του Κράτους προς τα ΑΜΕΑ και τα προβλήματα που δημιουργούνται στη λειτουργία των Φορέων που τους παρέχουν υπηρεσίες. Επαίνεσε την πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου κ. Κοσμά στην προσπάθεια για συνεργασία των Φορέων για ΑΜΕΑ της Αιτωλοακαρνανίας μέσω του Δικτύου και πρότεινε να λάβει η συνεργασία αυτή νομική υπόσταση, ώστε να διευκολύνεται η Νομαρχία να την υποστηρίζει με τον καλύτερο τρόπο. Διαβεβαίωσε δε πως η Νομαρχία και ο ίδιος προσωπικά θα είναι πάντα στη διάθεση των Φορέων του Δικτύου για υποστήριξη οποιασδήποτε μελλοντικής δημιουργικής δραστηριότητας.
Όλοι οι φορείς της Ολομέλειας εξέφρασαν στον κ. Σώκο τις ευχαριστίες τους για τη συνάντηση και την εν γένει πολύτιμη βοήθειά του καθώς και την ευχή να έχουν τον ίδιο και τη Νομαρχία αρωγούς και στο μέλλον. Ζήτησαν δε να λαμβάνουν μέσω του Δικτύου από τη Νομαρχία και τις υπηρεσίες της όλες τις πληροφορίες σχετικά με νομοθετικά ζητήματα, προγράμματα και χρηματοδοτήσεις που αφορούν στα ΑΜΕΑ.
Σε συνέχεια της συνάντησης, πέραν της δικής του διαθεσιμότητας ο κ. Σώκος ανέθεσε στον Αντινομάρχη κ. Χριστογιάννη να συνεργάζεται με το Δίκτυο για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε περαιτέρω δραστηριότητας.
Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το Δίκτυο, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Γραμματεία του Δικτύου, στο τηλέφωνο 26310 24959 και στο Ιστολόγιο http://opyimaa.blogspot.com/

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

Συνεχίζονται ο 2ος και 3ος Εισαγωγικός Εκπαιδευτικός Κύκλος Προαγωγής της Υγείας από τον Οργανισμό Προαγωγής της Υγείας "Άγιος Λουκάς Κριμαίας"

Συνεχίζεται ο 3ος Εισαγωγικός Εκπαιδευτικός Κύκλος Προαγωγής της Υγείας, που πραγματοποιεί, παράλληλα στο Μεσολόγγι και το Αγρίνιο, ο Οργανισμός Προαγωγής της Υγείας «Άγιος Λουκάς Κριμαίας» της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Η τρίτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου στις 17.30, στο Αγρίνιο, στο Παπαστράτειο Μέγαρο, με θέμα: «Συμπεριφορές βίας στο παιδί και στον έφηβο». Εισηγητής θα είναι ο Δρ Σωτήρης Κωτσόπουλος, Ψυχίατρος -Παιδοψυχίατρος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Κέντρου Ημέρας για Παιδιά με Αναπτυξιακή Διαταραχή της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου Αιτωλοακαρνανίας (ΕΨΥΠΕΑ), τ. Καθηγητής Πανεπιστημίων Calgary & Ottawa, Καναδά. Η συνάντηση, με το ίδιο θέμα, θα πραγματοποιηθεί και την επόμενη μέρα, Κυριακή, στο Μεσολόγγι, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο, στις 11.30 το πρωί.

Παράλληλα, το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου επίσης, στις 19.30, στο Παπαστράτειο Μέγαρο του Αγρινίου, συνεχίζεται ο 2ος Εισαγωγικός Εκπαιδευτικός Κύκλος. Η δεύτερη συνάντηση θα έχει θέμα: «Η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στην πρόληψη των ναρκωτικών: H προσφορά των εθελοντών και η αξία της συνεργασίας». Εισηγητής θα είναι ο κ. Βασίλης Πασσάς, Ιατρός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονικά Υπεύθυνος Κέντρου Πρόληψης Νομού Αχαΐας και Κίνησης «Πρόταση» για Έναν Άλλο Τρόπο Ζωής.

Οι δηλώσεις συμμετοχής και για τους δύο Εισαγωγικούς Εκπαιδευτικούς Κύκλους Προαγωγής της Υγείας συνεχίζονται. Για όσους επιθυμούν να λάβουν βεβαίωση συμμετοχής, η εγγραφή τους πριν την 3η συνάντηση είναι η τελευταία προθεσμία, αφού μόνο έτσι μπορούν να συμμετάσχουν στις τέσσερις τελευταίες συναντήσεις (για να λάβει κάποιος Βεβαίωση Συμμετοχής για κάποιον από τους δύο Κύκλους, χρειάζεται να έχει συμμετάσχει σε τέσσερις τουλάχιστο από τις συναντήσεις του).
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον Οργανισμό, στο τηλέφωνο 26310 24959 ή να ενημερώνονται από το Ιστολόγιο του Οργανισμού, στην Ηλεκτρονική Διεύθυνση http://opyimaa.blogspot.com/

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

Βιογραφικό Σημείωμα Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά



Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς (Παπαχρήστος), γεννήθηκε στη Σκουτεσιάδα Αγρινίου το 1945. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έλαβε πτυχίο και από τις δύο σχολές. Χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κυρό Θεόκλητο το 1974. Υπηρέτησε ως Ιεροκήρηκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας για τριάντα και πλέον χρόνια και ανέπτυξε πλούσια δραστηριότητα. Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας χειροτονήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2005. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Προαγωγής της Υγείας "Άγιος Λουκάς Κριμαίας".